Het is prachtig herfstweer en in de boomgaard van Kasteel Tongelaar brandt een gezellig kampvuur. De geur van pompoensoep in de ketel, marshmallows en de warme klanken van kampvuurmuziek komen je tegemoet. Op zondag 24 oktober 2021 organiseerde Stichting OntdekMILL voor de eerste keer het Natuurfeestje Tongelaar voor kinderen op Kasteel Tongelaar, Noord-Brabant.

Een minicollege over uilen volgen in de kinderuniversiteit, mee op struintocht met de Avonturenboswachter, Paddenstoelenbingo in het bos of pompoenslijm maken. Zo’n 300 kinderen beleefden tijdens de herfstvakantie een fantastische dag vol educatieve natuuractiviteiten. Kinderen tussen 4 en 12 jaar leren op deze dag alles over de natuur op een laagdrempelige en speelse manier. Van oorwurmhotels en zaadbommetjes maken tot vogelvoedermandjes vlechten van wilgentenen en leren boomklimmen onder professionele begeleiding. Door hen enthousiast maken voor de natuur leren kinderen dat we voorzichtig moeten zijn met de natuur. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Waar eerst kinderen met zakjes snoep en pakjes drinken liepen en alles lieten slingeren, doen ze dat daarna niet meer zien ze op landgoed Tongelaar.

Mede mogelijk gemaakt door de lokale IVN-afdeling, scouting, lokale verenigingen, Brabants Landschap en een financiële bijdrage van Fonds NME.